söndag 26 oktober 2014

Mariehamn besök och HProvet

Jag har varit borta denna veckoslut på en liten båtresa till Mariehamn för att hälsa på gamla bekanta och prova ett svenskt högskoleprov. Framtiden är fortfarande osäker men vi får se vart jag hamnar. Råkade nästan missa den där jäkla båten då jag cyklade först ca ½ timme från bostaden innan avgång lol. Dessutom var en del av cykelrutten jag tänkt ta avstängd från vägen så jag hamnade o cykla runt -.- + motvind för fan.
Så jag kom fram ca en kvart innan båten skulle avgå och hann precis komma ombord innan den lämnade hamnen.

Första gången jag åkte Viking Line så jag åkte med "Amorella" till Mariehamn. Det sket sig på båten då det var för sent att ta ut mina grejer från bagageutrymmet som dom låste ½ h efter avgång. Japp så var mina planer på att plugga till HProvet på båten helt ruinerad. Som tur hade jag min kamera, telefon och plånbok i fickan så jag var ju inte helt ute och seglade. Jag fick helt enkelt vandra omkring och utforska däcken i 5 h loolololo..

Det var mycket mer folk än vad jag hade föreställt på båten. Små underåringar/tonåringar flockades i varje spelautomat fastän det egentligen skulle vara 18-års åldersgräns. Jag blev snål på buffématen på båten men den var så dyr för min fattiga plånbok så jag lät helt enkelt bli och fick helt enkelt vänta.


I överlag så var "Amorella" en riktig fin båt och utrymmena var helt bra. Man fick lite av en antik känsla av möblerna och inredningsdesignen.

Så ½ h innan Amorella anlände till Mariehamn fick jag äntligen hämta mina grejor. En bekant som jag kände A-Maj, Ralf och hennes hund välkomnade mig när jag kom ut ur porten. De körde mig till deras bostad där jag fick slänga mina grejer.
Sedan hamnade jag och springa till V-Line kontoret i Mariehamn för att ändra på båttiden. Jag skulle nämligen åkt kl. 3 på natten från Åland men det passade inte för A-Maj och Ralf för dom skulle också åka båt till Hesa redan halv 12 på natten till måndan.. Jag fick som tur ändrat till kl.14 på dagen på söndagen. lol

A-maj bjöd på vegemat och mycket bröd på kvällen och vi åt tillsammans med en av hennes gamla vänner. Sedan körde vi hennes vän tillbaka till hennes hem eftersom det var så regnigt och blåsigt väder och hon var en gammal rackare me rullator så det var bäst att göra så.

Jag övade lite till HProvet men insåg att jag aldrig kommer att hinna igenom allt jag tänkt. Det är alltid så för mig. Hur mycket jag än försöker öva till så känns det som att jag inte riktigt övat ordentligt/tillräckligt. Jag insisterade mig själv att det behöver gå så bra första gången. Det viktigaste att du gjorde ditt bästa!

Det tog en stund innan jag kunde sova. Jag sov typ på en soffa om var utskyfflad till en liten säng men delarna var liksom lösa så brakade under natten oops no problem lololo som tur gick ingenting sönder och det var lätta att sätta ihop. Jag hade också varmt och kallsvettades då jag visste att jag ännu fortfarande har provet imorgon att tänka och koncentrera mig på.

A-Maj bodde som tur jättenära skolan som ordnade provet. Bara kanske typ 200 meter ifrån så det var inga svårigheter att hitta fram provplatsen. Det var jättemånga som skrev. och vi var indelade i olika grupper.Provet jag skrev i hölls i en stor gymnastiksal. där säkert ca 200-300 satt uppradade efter varandra och väntade på att provet skulle börja. Jag var indelad i grupprad 6 på plat nr 7. Jag kände ingen så det kändes skönt att bara koncentrera på sig själv.

Provet gick lite dåligt från början och speciellt mattedelen var helt katastrofalt för mig. Att hinna läsa, tänka och räkna igenom 40 uppgifter på 55 min var helt omöjligt för mig. Att gå igenom verbala delens 40 uppgifter gick mycket snabbare sedan. Måste medge att min mattehjärna är inte specialiserad på att tänka och räkna snabbt. Så mattedelen sket sig ganska mycket enligt mig. Jag får helt enkelt öva på det mera till nästa gång. lolol

Provets första pass var en verbal del, där man skulle kunna analysera, läsa, förstå ord och texter och kunna svara rätt på de frågor som ställdes. Det gick lite långsamt för mig från början och jag kunde inte disponera tiden då det fanns ingen väggklocka i hallen. När läraren ropade "5 minuter kvar!" sket det sig.Jag kände hur stressen gick upp lika högt som  toppen på Mt. Everest. Jag hade typ 2 olästa texter som jag inte alls hunnit läsa och svara på. Stressad som fan var jag helt enkelt tvungen att gissa och bara fylla på något av alternativen. Jag hann precis fylla i provpappret innan de samlade upp svaren. Sedan var det ½ h rast.

Jag satt och övade och repeterade lite formler för matematik delen under rasten. Det som jag borde övat mera på var att tänka och lösa snabbt ekvationer och rationella uttryck + tabeller. Det sket sig verkligen. Jag hade ett par uppgifter jag helt enkelt inte orkade tänka och räkna ut så jag bara kryssade i ett av alternativen som såg rimligast.

Efter 3:e provpasset vilket var en verbal del fick vi en lång lunch paus i över 1 h. Jag fick ont i ena sidan av magen och frågade efter värkmedicin. Som tur hade en lärare som var väldigt generös och gav mig en tablett. Jag hamnade att springa in till stan och köpa en smörgås och äta för att kunna orka för resten av dagen. Två provpass återstod. Vilket var en till verbal del och en mattedel. Totalt var det 3 verbala provpass och 2 matteprovpass varav endast 2 av de 3 verbala proven kommer att bedömas.

Provdagen började och slutade kl. 9.20-17.20. Det kändes som att skriva studentskrivningar igen bara att man fick ha raster.Det kändes härligt att få det undan och bara njuta resten av kvällen med god mat och god sömn.

Söndagen tillbringade jag hos A-maj och fick omkring stan och tog fotograferingar innan jag skulle åka tillbaka till OBÅ. Mariehamns gågata och centrum e ganska liten lol men det kändes mysig. Synd att butikerna var öppna på söndagen. Eftersom jag är hemskt förtjust i second hand butiker råkade jag se en men den var stängd på söndagen :( maybe next time..

Så kl. 14 tog jag farväl av mina kära bekanta som jag fick sova över några nätter. Jag fick till och med en bok av A-Maj och det var jättesnällt av henne. Jag har som sagt börjat läsa böcker igen när jag bröjade öva inför provet så det skadade inte om jag fortsatte med att läsa böcker och tidningar igen. Jag behöver verkligen öva på att läsa snabbare och tänka snabbare. Så det kanske blir mitt nästa mål. ;3

Denna gång åkte jag med båten V-Line "Grace" som var betydligt nyare och mordernare inom inredningen. Största delen av inredningen var svart vilket jag tyckte gav en väldigt modern känsla.  Jag hittade en liten hörna på 10:e våningen där jag kunde slänga mina saker vid fönstret som var nära till mat/restaurang/bar/nightclub och wc!

Jag gillade lika mycket "Amorella" och "Grace" för att dom hade sin egen speciella atmosfär, stil och "touch".
Jag hamnade och äta på båten eftersom jag hade ingen mat med mig då jag åkte från Mariehamn men jag gick absolut inte till buffén lol annars skulle min plånbok bli helt pank. Det fanns som tur ett café där man fick välja mat och sedan betala enligt hur mycket maten vägde. Så det blev 3ggr billigare då. haha Jag tog mest sallad. ..

I alla fall så har denna veckoslut varit riktigt spännande och roligt.

Nästa prov är att klara av alkopasset som är om en månad!
Som tur är det bara att läsa igenom ca 30 sidor O.O

GO SNAILSHIT!!

Inga kommentarer: